Kolon Kanserinin Sebepleri

Kolon Kanserinin Sebepleri

 

Kolon Kanserinin Sebepleri Nelerdir?

Kolon kanseri insanda en sık görülen kanserlerdendir. Erkek ve kadında benzer sıklıkta görülür. Toplumun modernliği artıkça kolon kanseri gelişme sıklığı da artmaktadır. Batılı toplumlarda doğulu toplumlara oranla kolon kanseri daha sık görülür. Bunun bir sebebi de endüstriyel beslenmedir. Akdeniz toplumlarında yeşillik - fiber tüketimi daha fazla olduğu için kısmen de olsa kolon kanseri sıklığı azalmaktadır.

 

Kolon Kanseri Genetik Midir?

Genetik faktörlerinde kolon kanseri gelişiminde önemli etkileri vardır. Ailesinde kolon kanseri olma kişilerde kolon kanseri gelişme riski artar. Bazı genetik geçişli hastalıklarda örneğin FAP, Lynch sendromunda artmış klon kanseri riski vardır. Hemen hemen her zaman kolon kanseri poliplerden gelişir. Bir polibin kansere dönüşmesi yaklaşık 5 yıl alabilmektedir. Bu nedenle tarama amaçlı kolonoskopi ile tespit edilen poliplerin çıkarılması ile kolon kanserinin önüne geçilebilir. Gaitada gizli kan testi en kolay kolon kanseri tarama yöntemidir.

 

Kolon Kanseri Tedavisi

Kolon uzun bir organdır ve karın içini bir otoyol gibi baştan aşağı kat eder. Kolon kanserinin yerleştiği yere göre tedaviye başlangıç değişebilir. Rektum kolonun son 10-12cm’lik kısmıdır. Genelde rektum kanserlerinde ameliyat öncesi radyoterapi ve veya eş zamanlı kemoterapi uygulaması yapılmaktadır. Yine rektum kanserlerinde hastalığın evresine göre lokal eksizyonlar yapılabilir. Kolonun geri kalan kısımlarında kolonda sınırlı hastalıklarda ilk tercih onkolojik cerrahi yöntemlerle hastalıklı kolon bölümünün alınmasıdır.

 

Kolon Kanseri Ameliyatı, Kolon Kanser GörünümüKolon Kanseri Ameliyatı

Hastaların en sık sorduğu ve çekindiği konu ameliyatta torba açılıp açılmasıdır. Torba açılması yani kolostomi dediğimiz durum; dışkının karın dışına ağızlaştırılmış kalın bağırsaktan gelmesi durumudur. Tecrübeli hekimlerin ameliyatlarında ve uygun düzeyde hastalıkta kolostomi açılması gideren azalmaktadır. Kolostomi durumu genelde aşağı yerleşimli rektum kanserleri için uygulanan ameliyatlarda yapılmaktadır. Bu tip hastalar için dahi kolostomi açılmadan yapılan ileri cerrahi yöntemler tarafımızca uygulanmaktadır. Her türlü çabaya, tekniğe ve beceriye rağmen bazı hastalarda kolostomi açılması gerekebilir.  Kolostomi ile yaşam bir süre sonra her hasta için normalleşebilmektedir. Unutulmamalıdır ki kolostomi sadece kolon kanseri için açılmaz, çocukluk çağından yaşamının son anına kadar kolostomi ile yaşayan birçok insan olmuştur ve olacaktır.

 

Kolon Kanserinden Korunma

Kolon kanserinden korunmanın temel basit ilkeleri şunlardır; diyette fiber tüketmek (yeşillik), yoğurt (günlük kalsiyum almak) yemek, düzenli kolon kanseri taramasını yaptırmak, sigara tüketimini kesmek/azaltmak, özellikle kırmızı et ve işlenmiş et tüketimini azaltmak olarak sıralanabilir.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogLazerle Hemoroidal Hastalık Tedavisi