Proktolojik Hastalıklar Bulaşıcı Mıdır?

Proktolojik Hastalıklar Bulaşıcı Mıdır?

 

Proktolojik hastalıklar olarak tanımlanan hemoroid, anal fissür, anal fistül ve anal apse bulaşıcı hastalık değildir.

Bu hastalıklar kişiye özgüdür. Hemoroidal hastalıklar genelde ailevi yatkınlık gösterebilir. Anal HPV yani anal bölge papillomları virüs kaynaklı olduğu için bulaşıcı olabilir. Bu hastalıklarda kişisel hijyen malzemeleri, havlu gibi materyallerin ortak kullanılmaması bulaşıcılık anlamında faydalı olacaktır.

 

Proktoloji anal bölge hastalıklarını içeren bir kavramı anlatır. Toplumda sık görülen bu hastalıklar ne yazı ki bir o kadarda ihmal edilmiştir. Proktolojik hastalıklar anatomik yerleşimi nedeniyle hastalar tarafından çoğunlukla hekime gidilmeden kulaktan dolma çözümlerle iyileştirilmeye çalışılır. Hatta hastalar kendi yakınlarına bile rahatsızlıklarından bahsetmeye çekinirler. Bu nedenle hastalıkların teşhisi ve ayırıcı tanısı zorlaşır. Bu neden, ne yazık ki hastalıkların çok ileri seviyeye gelmesine de sebep olur. 

Proktolojik hastalıklarda bir diğer sorun...

hekimlerin bu konuda uzmanlaşmalarının gerekliliğidir. Hastalıkların tanınması ve ayırıcı tanısın yapılması için bu önemlidir. Başarılı tedavi için hangi hastalığın olduğunun doğru teşhis edilmesi gerekir. 

Proktolojik muayene hasta mahremiyetinin korunduğu muayene için uygun masa ve cihazların olduğu ortamda yapılmalıdır. Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda, hasta ile iletişim doğru kurulmadığında hastalıklara tanı koymak zorlaşır ve tedavi başarısız olur.

Proktolojik hastalıklar; hemoroid, anal fissür, anal fistül, anal kaşıntı (pruritus ani), anal fistül, kondilom (HPV), anal kanser gibi geniş bir hastalık gurubunu içerir. Bu hastalıkların bir kısmı medikal tedavi ile iyileşirken bir kısmının tedavisi de sadece cerrahidir.

Proktolojik hastalıkların genelde birbiriyle karışan semptomları vardır...

Yani sadece hasta şikayetleri dinlenerek proktolojik hastalıklar tedavi edilemez. Hastanın mutlaka muayene edilmesi gerekir. Hastanın klinik ve muayene bulgularına göre gerekirse ileri tetkik yapılabilir. Özellikle rektal kanama şikayeti olan hastalarda hemoroidal hastalığın rektal kanserden ayrımı gerekebilir. Her iki hastalıkta da benzer şikayetler gelişir. Rektal kanseri olan hastaların nerdeyse %60’ı kendisini hemoroid hastası sandığını biliyoruz. Bu nedenle özellikle kanser hastalığının ilerlememesi için rektal kanaması olan hastaların gecikmeden proktolojik muayenesini olmasını şiddetle öneriyoruz.

Proktolojik hastalıkların bir diğer önemli durumu...

Cerrahi gerektiren hastalıkların tedavisinin ehil ellerce yapılmasıdır. Proktolojik hastalıklarda ilk cerrahi hastalığın tekrarlamasının önlenmesi ve anal bölgenin konforunun devamlılığı için çok önemlidir. Proktolojik cerrahi sonrası çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Örnek vermek gerekirse hemoroidal hastalık ameliyatları sonrası ciddi enfeksiyonlar ve anal daralma gelişebilir. Anal daralma çok ciddi bir komplikasyondur ve ancak cerrahi girişimlerle düzeltilebilir. Anal fissür ve fistül cerrahisi sonrasında gaz-gaita kaçırma, tutamama gibi durumlarla da karşılaşılabilir. 

Proktolojik hastalıklar bilgi ve cerrahi deneyim gereken hastalıklardır. Bu bölgenin hiçbir hastalığı basit değildir ve basitçe halledilemez. Gerekli özen, yüksek teknoloji kullanımı ve sabır gerektirir.

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogKasık Fıtığım Var. Kapalı (Laparoskopik) Mı?, Açık Mı Ameliyat Olmalıyım?