Safra Kesesi Hastalarının Ramazan Ayında Dikkat Etmesi Gerekenler

Safra Kesesi Hastalarının Ramazan Ayında Dikkat Etmesi Gerekenler

 

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi, sırtı karaciğere yapışık olan bir sindirim organıdır. Bilinenin aksine safra kesesi safra üretmez, safrayı üretme görevi karaciğerindir. Günlük safra üretimi ise yaklaşık 500cc’dir. Tükettiğimiz yiyecekler mideden on iki parmak bağırsağına geçtiği zaman safra kesesine bir uyarı gönderilir ve safra kesesi, kasılarak içinde bulunan yaklaşık bir çay bardağı kadar safrayı sindirimi sağlamak için on iki parmak bağırsağına gönderir. 

 

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Birçok sebebe bağlı olarak safra kesesinde taş, çamur ve polip oluşabilir. Özellikle taş ve çamur gelişimi olan safra kesesi hastaları, yağlı yiyecekler tükettiklerinde safra kesesinde oluşan kasılmalar sonucunda şiddetli ağrılara maruz kalabilmektedir. 

 

Safra Kesesi Komplikasyonları

Safra kesesi taşlarının en çok bilinen komplikasyonları safra kesesinin iltihaplanması, safra taşının ana safra kanalına düşerek tıkanma sarılığı oluşturmasıdır. Bu komplikasyonların yanı sıra daha alt seviyelerde tıkanma oluşturduğunda pankreatit dediğimiz ve ölümcül seyredebilecek hastalıklara sebebiyet verebileceği de unutulmamalıdır. Bu sebeplerle hayatlarının herhangi bir döneminde bu tip rahatsızlıkları yaşamamaları adına, biz safra kesesi taşı olan hastalarımıza ameliyat olmalarını önermekteyiz.  

Safra Kesesi Komplikasyonları

 

Ramazan Ayında Safra Kesesi Hastaları…

Ramazan ayındaki uzun açlık dönemlerinden sonra iftar ve sahurda yenecek yoğun yağlı yiyecekler safra kesesinde kasılmalara ve devamında şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra safra kesesinde meydana gelen kasılmalar kese içerisinde bulunan taşın safra yoluna düşmesine ve safra kesesinin iltihaplanmasına sebep olabilmektedir. 

Peki safra kesesinde taş veya çamur olan hastalar ramazan ayında nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmelidir? Özellikle oruç tutacak kişiler, yemeğe daha hafif gıdalar ile başlamalıdır. Bu şekilde safra kesesinin ani kasılmasına ve tıkanmalara sebep olacak hareketler en aza indirilebilir. Özellikle çok yağlı yiyecekler ve içinde yumurta ihtiva eden besinlerin tüketilmesi kaçınılması gereken besinler olduğu unutulmamalıdır. 

Yemeklerden sonra şiddetli sağ üst kadran ağrısı yaşayan hastalarımıza ise vakit kaybetmeden acil servise gitmelerini ve tedavilerini sağlamalarını önermekteyiz.

Herkese sağlıklı Ramazanlar diliyorum...

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogRamazan Ayında Hemoroidal Hastalık Şikayetleri Artar Mı?