Tiroid Ameliyatlarında Sinir Monitörizasyonu

Tiroid Ameliyatlarında Sinir Monitörizasyonu

 

Tiroid Ameliyatlarında Sinir Monitörizasyonu Nedir?

Tiroid ameliyatı ülkemizde sık yapılan ameliyatlardan biridir. Tiroid kanseri ülkemizde kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanserdir. Türkiye endemik guatr hastalığının da görüldüğü bir ülkedir. Bu nedenle tiroid ameliyatları sık yapılan cerrahilerdendir. Tiroid cerrahisi uzman ellerde güvenle yapılan bir cerrahi olsa da yüksek teknoloji kullanımı cerraha ve hastaya fayda sağlamaktadır.

Tiroid cerrahisi sırasında N.rekürrens yaralanması (ses tellerini uyaran sinir) istenmeyen komplikasyonlardandır. Ameliyat sonrası hastada ses kısıklığına yol açabilir. Yaralanmanın ciddiyetine, iki taraflı olup olmamasına bağlı olarak hastanın şikayetleri değişkenlik gösterebilir. En istenmeyen durum iki taraflı yaralanmalardır. Bazı ufak çaplı sinir yaralanmalarında 6-12 ay içerisinde ses kalitesinde normale dönüş olmaktadır.

 

Tiroid Ameliyatlarında Sinir Monitörizasyonu Kullanımı "Sinir Yaralanması" için Tam Koruyucu mudur?

Sinir monitörizasyonu sinir yaralanmalarının önlenmesinde faydalı olabilmektedir. Fakat şu yanılgıya düşmemek gerekir ameliyatta “Sinir Monitörizasyonu’’ kullanınca sinir hasarı olmaz. Cerrahi deneyim ve anatomi hakimiyeti yine sinir monitörizasyonu cihazının kullanımı için olmazsa olmaz bir konudur. Ameliyat sırasında N.rekürrens sinirinin anatomik lokasyonun sinire hasar vermeden bulunması ve sinir ayrımı yapmak için cihazı kullanmadan önce ameliyatın o aşamasına sorunsuz gelinmesi gerekmektedir. Konusunda deneyimli cerrahların bu cihazı kullanmaya ihtiyaçları genelde olmayabilir. Ancak yine de bazı durumlarda ameliyatın daha kolay ilerlemesini sağlamaktadır.

 

Tiroid Ameliyatlarında Sinir Monitörizasyonu Cerrahisi

Yüksek teknoloji kullanımının faydaları hem cerrah hem de hasta için tartışılmazdır. Teknoloji kullanımı kritik aşamalarda son derece önemli faydalar sağlayabilmektedirler. Bu nedenle biz tiroid ameliyatlarında hem sinir monitörizasyonu hem de bipolar damar kapatıcı enerji cihazlarını kullanmaktayız. Oluşabilecek komplikasyonları en aza indirme açısından faydalı olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki yüksek teknolojik cihazlar tecrübeli ellerde bir işe yarar yani yüksek teknolojik cihaz kullanımı deneyimsiz kişileri deneyimli hale getirmez. Ameliyatları da yapılır halede getirmez. Tiroid cerrahisinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için günümüzde de en önemli kriter cerrahın konusunda uzmanlaşmış deneyimli bir cerrah olmasıdır.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogHemoroidal Hastalıkta Hemoroid Bant Ligasyonu ve Lazer Ligasyonu