Torbasız Rektum Kanseri Ameliyatı

Torbasız Rektum Kanseri Ameliyatı

 

Torbasız Rektum Kanseri Ameliyatı Nedir?

Rektum kanserinin tedavisi kolon kanseri tedavisinden farklılıklar göstermektedir. Rektum kanserinde temel sorun anüse yakın yerleşiminden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kanserin hastalıklı kısımla birlikte rektumun çıkarılması nedeniyle geriye anastomoz yani bağırsağı bağırsağa dikeceğimiz alan kalmaktadır. Yine diğer bir sorun ise büyük abdesti ve gazı tutan makat kaslarının bu ameliyat sırasında kanserli doku ile çıkartılmak zorunda kalmasından da kaynaklanır. 

 

Rektum Kanseri:

Rektum Kanseri

 

Rektum kolonun son 10-12 cm’lik kısmıdır.  Özellikle orta ve alt rektum yerleşimli kanserlerde kalıcı torba ile yaşamak zorunda kalan birçok hasta vardır. Alt rektum yerleşimli kanserlerde cerrahın tecrübesi ve yüksek teknolojik cihaz kullanma becerisi bu ameliyatın torbasız yapılma şansını artırır. Hasta geri kalan hayatına normal fizyolojik dışkılama ile devam eder. 

Rektum kanserlerinde genellikle T evresi 2 ve üzerinde olunca radyoterapi gereksinimi doğar. Son döneme çalışmalarında radyoterapi sonrası tam yanıt dediğimiz durum gelişirse yani hastalık kaybolursa bekle gör yöntemi de uygulanabilmektedir. Hasta isteği ile ameliyat edilmeden yakın takibe alınarak hastalığın gidişatı gözlenmekte ve ona göre cerrahi tedavi yapılmaktadır.

Radyoterapi gören hastalarda torbasız cerrahi yapılsa da genellikle koruyucu amaçlı 2 aylığına ince barsak stoması açılmaktadır. İyileşme garantiye alındıktan sonra bu torba 2. ayın sonunda kapatılmaktadır.

Bir diğer ileri cerrahi yöntem pull through rektum kanseri torbasız ameliyatıdır. Çok aşağı yerleşmiş rektum kanserlerinde, uygun vakalarda bu ileri cerrahi teknikle kalıcı torba olmak sızın hastalık tedavi edilebilmektedir. Ancak bu ameliyat konusun da deneyimli ve anatomiye hakim cerrahlar tarafından yapılabilen ileri cerrahi teknikler içeren bir yöntemdir. 

Rektum kanserinden ve kolon kanserinden korunmanın en önemli yolu zamanında yapılan kolonoskopi taramalarıdır.

 

Pull Through Yöntemiyle Yeniden Oluşturulmuş Anüs:

Pull Through Yöntemiyle Yeniden Oluşturulmuş Anüs

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogHemoroidal Hastalığa Deniz İyi Gelir Mi?