Anal Stenoz (Anal Darlık)

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Nedir?

Anal Stenoz (Darlık) yetişkinlerde özellikle kontrolsüz yapılan hemoroidal cerrahilerden sonra gelişir. Günümüzde anal stenoz hemoroidal hastalığın tedavisinde özellikle enerji cihazlarının kontrolsüz kullanımının artması, anorektal bölge anatomine ve cerrahi tekniklere yeterince hâkim olmamaya bağlı olarak gelişmektedir.

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Belirtileri

Hastalar hemoroidal hastalığın yol açtığı sorunlardan kurtulurken çok daha ciddi bir problemlere yol açan anal stenozla yüzleşmek zorunda kalmaktadırlar. Anal stenoz (darlık) dışkılama sırasında şiddetli ağrı, kanama ve defekasyon da zorlanma ile karakterizedir. Hasta laksatif kullanmadan dışkılamasını yapmakta zorlanır. Ağrı en önemli bulgusudur. Hastalığın şiddetine yani anal stenozun ciddiyetine bağlı olarak bu şikayetlerin şiddeti artmaktadır.

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Tedavisi

Hemoroid cerrahisi sonrasında gelişen anal stenozun tedavi son derece özellik arz eden bir konudur. Hastalığın değerlendirmesi, evrelendirilmesi ve hastalığın şiddetine göre tedavinin planlanması gerekmektedir. Anal stenozun tedavisi yine cerrahi olarak yapılmaktadır. Bu cerrahi tedavi proktoloji alanında uzmanlığa sahip deneyimli cerrahlarca yapılmalıdır. Hastalık anal bölgeye yapılan bir cerrahinin komplikasyonu olarak ortaya çıkmıştır ve düzeltilmesi ancak tecrübeli ellerce olur. Anal stenoz tedavisinde hastanın proktolojik değerlendirilmesi ve yapılacak cerrahi yöntemin buna göre seçilmesi çok önemlidir. Hastanın anal stenoz cerrahisinden beklentilerini çok yüksek olmamalıdır. Amaç kaliteli ve ağrısız bir dışkılamanın sağlanmasıdır. Hastalığın anal stenoz cerrahisine vereceği yanıt hastalığın şiddetiyle de direkt ilişkilidir.

Anal kanal, anüs genişleme yeteneği ve mecburiyeti olan bir organdır. Anüs normal koşullarda gün içinde bir kuyumcu kesesi gibi büzük kapalı durumda olması gerekir. Ancak aynı zamanda yaklaşık 3cm çapında genişleme yeteneğine de sahip olmalıdır ki doğru ve konforlu dışkılama yapılabilsin.

Anal girimin genişleme yeteneğimi sağlayan en öneli yapılardan birisi hemoroid yastıkçıklardır. Hemoroidal hastalık gelişen hastalarda uygunsuz yapılan cerrahi tedavi sonucu anal kalibrasyonda daralmaya sebep olunabilir. Hemoroid pakelerinin sağlıklı olanlarının da çıkarılması, çepeçevre alınması, ya da lazer, ligasure gibi cihazların kontrolsüz kullanımı anal daralmaya sebep olabilir.

Anal daralma, kalibrasyonda azalma düzeyine göre hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılır. Düzeltilmesi en zor olanı kum saati gibi anal girimde normal içeriye doğru darlık gelişmiş vakalardır.

Anal stenozda hasta zorlu dışkılama, her dışkılamada şiddetli ağrı ve kanama şikayeti ile başvurur. Genellikle hemoroid ameliyatı sonrası giderek kötüleşen ağrılı dışkılama şikayeti vardır.  Bu hastaların muayenesinde anal kalibrasyon azalmış ve zorlu dışkılamaya bağlı anal fissürlerin geliştiği gözlenir. Çoğu zaman hastalar dışkı yumuşatıcı kullanmak zorunda kalırlar.

Anal stenozun hafif düzeyli durumlarında anal kalibratör tedavisi kullanılabilir ancak bu yöntemin uygulaması zor ve başarısı düşük bir tedavi yöntemidir.

Anal Darlık

Anal Darlık

 

Flap Hazırlama

Flap Hazırlama

 

Anoplasti

Anoplasti

 

Anal stenozun tedavisi anal darlığın giderilmesine yönelik flap onarımlı anoplasti cerrahisidir. Anoplasti proktoloji konusunda deneyimli ve bu ameliyatı uygulayan cerrahlarca yapılmalıdır. Uygunsuz cerrahilerde ciddi komplikasyonlar ve gaz-gaita kaçırma durumları gelişebilir. 

Anaplasti konusunda dünyanın en önemli dergilerinde yayınlanmış cerrahi serilerine sahibiz, bu konuda deneyimiz nedeniyle ülkemizin her şehrinden bu ciddi hemoroid ameliyatı komplikasyonunu düzeltilmesi için hastalar tarafımıza başvurmaktadır.

Hemoroid cerrahisi proktolojik bilgi, cerrahi deneyim gerektiren önemli bir cerrahidir. Hemoroid cerrahisi sonrası yaşanacak komplikasyonlar yaşam konforunu ciddi ölçüde boza bilir. Gelişen bu komplikasyonların düzeltme cerrahileri ise anoplasti ameliyatı gibi, hemoroid cerrahisinden çok daha kompleks cerrahilerdir.

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Cerahisi

Cerrahi tedavi hastalığın şiddetine göre yapılmaktadır. Anal darlık şiddeti hafif olan olgularda skar revizyonu ve internal sfinkterotomi yeterli olabilecekken şiddetli olgularda flap anoplasti veya iki taraflı flap anoplasti ile tedavi edilmeye çalışılır.

Anal stenozu tedavi ettiğim olgularda ben diamond anoplasti yöntemini kullanmaktayım. Ameliyat hastane koşullarında yapılır ve hasta ameliyat günü hastanede kalır ve ertesi gün taburcu olur. Ameliyat sonrası sıcak su uygulaması dışında genel olarak yapması istenen özel bir işlem olmaz. Diyetine dikkat etmeli ve dışkılamam eğitimine uygun davranmalıdır.

 

Hemoroid ameliyatı sonrası gelişen anal stenoz

Hemoroid Ameliyatı Sonrası Gelişen Anal Stenoz

 

Anal stenozun flap anoplasti ile onarımı

Anal Stenoz'un Flap Anoplasti ile Onarımı

 

 

 

 

Bizimle iletişime geçin...

Kliniğimizi arayarak bilgi & randevu alabilir ya da tıbbi ikinci görüş formunu doldurarak Prof. Dr. Bahadır Ege'ye ulaşabilirsiniz.

İLETİŞİM TIBBİ İKİNCİ GÖRÜŞ