Anal Stenoz (Anal Darlık)

Anal Stenoz (Anal Darlık)

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Nedir?

Anal Stenoz (Darlık) yetişkinlerde özellikle kontrolsüz yapılan hemoroidal cerrahilerden sonra gelişir. Günümüzde anal stenoz hemoroidal hastalığın tedavisinde özellikle enerji cihazlarının kontrolsüz kullanımının artması, anorektal bölge anatomine ve cerrahi tekniklere yeterince hâkim olmamaya bağlı olarak gelişmektedir.

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Belirtileri

Hastalar hemoroidal hastalığın yol açtığı sorunlardan kurtulurken çok daha ciddi bir problemlere yol açan anal stenozla yüzleşmek zorunda kalmaktadırlar. Anal stenoz (darlık) dışkılama sırasında şiddetli ağrı, kanama ve defekasyon da zorlanma ile karakterizedir. Hasta laksatif kullanmadan dışkılamasını yapmakta zorlanır. Ağrı en önemli bulgusudur. Hastalığın şiddetine yani anal stenozun ciddiyetine bağlı olarak bu şikayetlerin şiddeti artmaktadır.

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Tedavisi

Hemoroid cerrahisi sonrasında gelişen anal stenozun tedavi son derece özellik arz eden bir konudur. Hastalığın değerlendirmesi, evrelendirilmesi ve hastalığın şiddetine göre tedavinin planlanması gerekmektedir. Anal stenozun tedavisi yine cerrahi olarak yapılmaktadır. Bu cerrahi tedavi proktoloji alanında uzmanlığa sahip deneyimli cerrahlarca yapılmalıdır. Hastalık anal bölgeye yapılan bir cerrahinin komplikasyonu olarak ortaya çıkmıştır ve düzeltilmesi ancak tecrübeli ellerce olur. Anal stenoz tedavisinde hastanın proktolojik değerlendirilmesi ve yapılacak cerrahi yöntemin buna göre seçilmesi çok önemlidir. Hastanın anal stenoz cerrahisinden beklentilerini çok yüksek olmamalıdır. Amaç kaliteli ve ağrısız bir dışkılamanın sağlanmasıdır. Hastalığın anal stenoz cerrahisine vereceği yanıt hastalığın şiddetiyle de direkt ilişkilidir.

 

Hemoroid Ameliyatı Sonrası Gelişen "Anal Stenoz":

Hemoroid ameliyatı sonrası gelişen anal stenoz

 

Anal Stenoz'un "Flap Anoplasti" ile Onarımı:

Anal stenozun flap anoplasti ile onarımı

 

Anal Stenoz (Anal Darlık) Cerahisi

Cerrahi tedavi hastalığın şiddetine göre yapılmaktadır. Anal darlık şiddeti hafif olan olgularda skar revizyonu ve internal sfinkterotomi yeterli olabilecekken şiddetli olgularda flap anoplasti veya iki taraflı flap anoplasti ile tedavi edilmeye çalışılır.

Anal stenozu tedavi ettiğim olgularda ben diamond anoplasti yöntemini kullanmaktayım. Ameliyat hastane koşullarında yapılır ve hasta ameliyat günü hastanede kalır ve ertesi gün taburcu olur. Ameliyat sonrası sıcak su uygulaması dışında genel olarak yapması istenen özel bir işlem olmaz. Diyetine dikkat etmeli ve dışkılamam eğitimine uygun davranmalıdır.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogAnal Siğil, Anogenital HPV, Kondiloma Akuminata