Hemoroidal Hastalıkta Hemoroid Bant Ligasyonu ve Lazer Ligasyonu

Hemoroidal Hastalıkta Hemoroid Bant Ligasyonu ve Lazer Ligasyonu

 

Hemoroid Bant Ligasyonu ve Lazer Ligasyon Nedir?

Hemoroidal hastalık toplumda sık görülen ancak doktora başvuruda gecikilen bir hastalıktır. Genelde hasta çok rahatsız olmadığı sürece hekime başvurmaz. Hastalar genelde kulaktan dolma bilgiler, koca karı ilaçları ve komşunun hemoroidine iyi gelen ilaçları kullanmayı tercih etmektedir.

Hemoroidal hastalık erken evresinde ofis işlemleri dediğimiz hemoroid bant ligasyonu ve lazer uygulaması gibi yöntemlerle ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilmektedir.  Bunun için öncelikle hastanın proktolojik muayenesinin yapılması gerekir. Hemoroid ayırıcı tanısı yapıldıktan sonra özellikle evre I-II hastalıkta ve uygun evre III hastalıkta ofis işlemleri ile tedavi edilebilir.

 

Hemoroid Bant Ligasyonu ve Lazer Ligasyon Yöntemi

Hemoroidal bant ligasyonu ve lazer hemoroid ligasyonu konuya hakim ve tecrübeli ellerde son derece güvenli ve başarılı yöntemlerdir. Bu yöntemlerin en önemli özelliklerinden biride ağrısız olmasıdır.

 

Hemoroid Bant Ligasyonu ve Lazer Ligasyon Nasıl Uygulanır?

Genelde hem hemoroid bant ligasyonu hem de lazer ligasyonda ağrı oluşmaz ancak dolgunluk hissi ve bazen yanma hissi gelişebilir. Ofis işlemleri hemoroid hastalığını tedavi eder ancak tekrarlama oranı %30-40’tır. Hastanın işlem sonrası genel kurallara uyması, diyetine ve dışkılama alışkanlığına dikkat etmesi gerekmektedir. Ofis işlemi sonrası şikayeti tekrarlarsa bu işlemler hastaya tekrar uygulanabilir.

 

Hemoroid Bant Ligasyonu Tedavisi Nasıl Yapılır? (Video):

 

Hemoroidal Hastalıkta Lazer Ligasyonu:

Hemoroidal Hastalıkta Bant Ligasyonu

 

Hemoroidal Hastalıkta Bant Ligasyonu:

Hemoroidal Hastalıkta Bant Ligasyonu

 

Sizlerden gelen sıkça soruları Prof. Dr. Bahadır Ege cevaplıyor…

Hemoroid band ligasyon seti nedir?

Hemoroid bant ligasyonu özellikle evre 1-2 internal hemoroidal hastalıkta uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ameliyatsız tedavi, ofis ortamında yapılan tedaviler olarak da bilinir. İç hemoroidleri boğma yöntemidir aslında. Büyümüş, deforme olmuş iç hemoroidal pakeler bir bant yardımı ile boğularak tedavi edilir.

 

Lastik Bant Ligasyonu sonrası ağrı olur mu?

Anatomik olarak doğru lokasyona uygulanan hemoroidal bant ligasyonu işlemi sonrası ağrı olmaz. Bu bölge ağrı sinirleri içermediği için hasta ağrı hissetmez. Ancak uygun yapılmayan ya da anatomik olarak yanlış yere uygulanan bant ligasyonunda şiddetli ağrı olur.

 

Bant ligasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Usulüne uygun yapılan bant ligasyonu sonrası çok önemli bir komplikasyon genelde gelişmez. Ancak yine de yaptığımız çalışma ve geniş vaka serilerimizde işlemden 5-7 gün sonra kanama gelişebileceğini gördük. Dünya literatüründe ise enfeksiyon idrar retansiyonu gibi komplikasyonların gelişebileceği vurgulanmıştır.

 

Özofagus bant ligasyonu nedir?

Özefagus bant ligasyonu yemek borusunda gelişen varislere uygulanan bir yöntemdir. Bu hastalık karaciğer yetmezliğine bağlı kronik sirozlu hastalarda venöz yan yolların gelişmesi sonucunda meydana gelir. Kanama eğilimi vardır ve bu varisler bant ligasyonu ile söndürülmeye çalışılır. Hemoroid bant ligasyonu ile aynı mantıkla yapılan bir işlem olsa da hastalık ve yerleştiği yer olarak tamamen bam başka bir durumdur.

 

Hemoroid band ligasyonu sonrası nelere dikkat etmeliyiz?

Hemoroid bant ligasyonu sonrasında kabız kalınmamaya ya da ishal olunmamaya çalışılmalıdır. Diyette posalı besinler her öğünde tüketilmeye çalışılmalıdır. Hemoroid tedavi için verilen ilaçlar ve kremler kullanılmalıdır. İşlem sonrası dolgunluk hissi olacağı içiş bu dışkı varmış hissine neden olabilir, bu nedenle dışkılama sırasında gereksiz zorlayıcı ıkınmalar yapılmamalıdır.

 

Bant ligasyon iyileşme süreci nasıl ilerler?

Hemoroid bant ligasyonu sonrasında bant uygulanarak boğulan hemoroidler yaklaşık 5-7 gün içerisinde düşeceğinden dolayı iyileşmede genelde 7-10 gün içerisinde olmaktadır.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogKolon Kanserinin Sebepleri