Rektosel Nedir?

Rektosel Nedir?

 

Rektosel Tanımı

Posterior vajinal defekler şu şekilde sınıflandırılabilir;

  • Rektosel (rektumun vajene doğru çıkıntısı)
  • Sigmoidoseli (sigmoid kolonun vajene doğru çıkıntısı)
  • Enterosel (ince bağırsağın vajene doğru çıkıntısı)

Muayene ile ayırıcı tanı yapılabilse de bazı güçlükleri de vardır. Risk faktörlerinin en önemlisi vajinal doğumdum. Aynı şekilde ilerleyen yaş ve aşırı kiloda önemli risk faktörüdür. Karın basıncını artıran KOAH ve kabızlık gibi durumlarda rektosel gelişimi için risk faktörüdür.

 

Rektosel Semptomları

Dışkılama sırasında takılma hissi, basınç hissi, kabızlık, cinsel işlev bozukluğu ve dışkılama zorluğu gibi birçok bulguya yol açar. Semptomlar hastalığın şiddeti ile bağlantılı olarak artar.

  • Splintlenme: Kadınların bir kısmı rahat dışkılama yapabilmek için vajen ve çevresine parmakla bası yapma ihtiyacı duymasıdır.
  • Pelvik basınç: Rektosele bağlı sarkmanın etkisiyle hastalar bir yumurta üzerinde oturuyormuş hissi gelişir. Gün içinde bu his artarken bel ağrısı da yapabilir.
  • Kabızlık: Birçok kadın sertleşen dışkıdan ve rektumda dışkının birikmesinden ve tam boşalamamadan şikâyet eder. Dışkılama dolma-boşalma şeklinde olur.
  • Cinsel işlev bozukluğu: Hastalar vajinal gevşeklikten bahsederler. İleri prolapsusu olanlarda ise ilişki öncesi vajenin düzeltilme ihtiyacı doğabilir.
  • Fekal ve üriner inkontinans: Özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda belli oranda prolapsus şiddetiylede bağlı olarak inkonitnans şikâyeti artabilmektedir. Üriner inkontinans sıklığı daha fazladır. Fekal ve üriner inkontinans birlikteliği %10’lar civarındadır.
  • Dışkılama bozukluğu: Dışkılama güçlüğü belirgin bulgulardan biridir. Zorlu dışkılamaya bağlı olarak hastada proktolojik hastalıklarda da artış olmaktadır.

 

Rektosel, transperineal onarım.
Rektosel, transperineal onarım.

 

Rektosel Tanısı

Tanı için öncelikle iyi bir anamnez alınmalıdır. Yukarıda tanımlanan bulguları olan hastaların proktolojik muayenede vajene doğru prolabe olan rektumun tuşede hissedilmesi ile konulur.

Radyolojik olarak MR-defekografi rektoselin gösterilmesinde son derece başarılıdır. Bu hastalık ileri yaş grubunda olduğu için kolonoskopik kontrolünde yapılmasında fayda vardır.

 

Rektosel Tedavisi

Evre II ve üzeri hastalıkta tedavi cerrahi olarak defektin düzeltilmesidir. Transperineal yaklaşımla defekt onarımı yapılır.

 

Sizden gelen sıkça sorulan soruları Prof. Dr. Bahadır EGE cevaplıyor…

 

Rektosel nasıl bir hastalıktır?

Rektosel özellikle ileri yaşlarda genellikle normal doğum öyküsü olan kadınlarda ortaya çıkan dışkılama zorluğuyla karakterize bir hastalıktır. Kansere yol açmaz. Dışkılama sırasında tam boşalamama ve dışkının takılma hissi gibi temel şikayetlere yol çar. Yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır.

 

Rektosel hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Rektosel hastalığı kansere ya da başka kötü huylu hastalığa dönüşmez. Dışkılama sırasında takılma hissi ve zorlanmaya yol açar. Hasta zorlu defekasyon yaptığı için hemoroidal hastalık ve anal fissür gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Hastalar genelde dışkılama sırasında anüsün etrafına baskı uygulayarak ya da vajen içinden destekleyerek dışkılmalarını kolaylaştırmaya çalışırlar.

 

Rektosel ameliyatı sonrası cinsel ilişki?

Rektosel ameliyatı sonrasında erken dönemde cinsel ilişkide bulunulmaması gerekir. Yara iyileşimi tamamlandıktan sonra cinsel ilişki serbest bırakılır. Bu sürenin belirlenmesi doktorun ameliyat sonrası kontrollerine göre belirlenmelidir. Ancak genel cinsel ilişki yasak süresi 6-8 haftadır.

 

Rektosel ameliyatı riskleri nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi rektosel ameliyatında da yara yeri enfeksiyonu, kanama gibi genel risklerin yanı sıra ameliyata özgü bazı risklerde vardır. Bu riskler yara iyileşiminin düzensiz olmasına bağlı cinsel ilişki sırasında ağrı hissi gibi hasta tarafından tolerasyonu zor durumlarda olabilir. Bu riskin engellenmesi için uygun cerrahi teknik ve malzeme kullanılmalıdır.

 

Sistosel nedir?

Sistosel genelde rektoselle beraber olabilen başka bir hastalıktır. İleri yaşta ve normal doğun yapmış kadınlarda daha sık görülür. Mesanenin yani idrar torbasının vajene doğru sarkmasıdır. İdrar tutmada zorluk ve idrar kaçırma gibi şikayetlere yol açabilir. Hastalığın evresine göre tedavisi düzenlenmelidir. Uygun hastalara cerrahi tedavi uygulanabilir.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogHemoroidal (Basur, Hemoroid) Hastalık İçin En Uygun Tedavi Seçeneği Nedir?