Yaz Döneminde Proktolojik Hastalıklarda Artış

Yaz Döneminde Proktolojik Hastalıklarda Artış

 

Yaz döneminde artan hemoroid, fissür, fistül ve anal apse (proktolojik) sorunları;

Yaz döneminde hemoroid, anal fissür ve anal fistül-apse şikayetlerinde bir artış görülebilmektedir. Bu sorunlar yaz tatilinin keyfini bozan ve her şeyi bırakıp hastalıkla uğraşmayı gerektiren çekilmez bir hal alabilir.

Peki neden proktolojik hastalıklar bu dönemde artış gösterme eğilimindedir. Bu konuyla ilgili yeterli bilimsel çalışma olmamakla birlikte yaşam tarzı değişikliklerinin, artan su tüketiminin karşılanmamasının, uzun seyahatlerin sebep olabileceği genel bilgi olarak söylenebilir.

Yaz döneminde artan su ihtiyacının yeteri ölçüde karşılanamaması sonucunda kabızlık gelişebilmektedir. Zorlu defekasyon sonucu anal bölgede tahriş ve hemoroidal hastalık, fissür gelişimine sebep olabilmektedir.

Uzun seyahat süreleri ve belenmenin düzensizleşmesi ve yeterince yeşillik tüketilmemesi de proktolojik hastalıklar için bir risk oluşturmaktadır.

Özellikle gurbetçi hastalarımızda uzun süren araba kullanımı sonucunda anal apse ve hemoroidal hastalığın geliştiğini görüyoruz.

Yine yaz mevsiminde artmış besin zehirlenmesi riskine bağlı ve viral / bakteriyel ishaller sonrasında da proktolojik rahatsızlıkların ortaya çıktığını, insanların daha çok anal fissür(çatlak), hemoroidal hastalık atağı geçirme riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

Yine hastalarımızın anamnezinden net olarak ayrıt edilen ve hastalarımız bundan olduğunu düşünüyorum hocam dedikleri ve vurguladıkları durumları özetlersek; Islak mayo ile uzun süre kalmak, ıslak mayo ile araç kullanmak, yoğun klor ile dezenfekte edilmiş havuzlarda uzun süre kalmak ve ardından duş ile durulanmamak. Bu durumlar her seferinde veya her keste proktolojik sorunlara yol açmayacaktır. Ancak anorektal bölgenin tahriş olmasına, florasının bozulmasına yol açarak proktolojik hastalıkların gelişimine zemin hazırlayabilir.

Yine aşırı alkol tüketimi ve fast food tarzı yeşillikten yoksun beslenme dışkılama alışkanlığında değişime ve bunun soncunda hemoroid, fissür gibi proktolojik hastalıkların artışına sebep olabilir.

 

Peki yaz döneminde hemoroidal hastalık, fissür, anal apse-fistül hastalığından korunmak için neler yapmalıyız;

  • Beslenme alışkanlığımızı korumalı ve özellikle öğle ve akşam yemeklerinde zeytin yağlı salata tüketimine önem göstermeliyiz.
  • Dışarda yemek yeme sıklığında artış veya otelde yemeğe bağlı olarak barsak floramızda değişikliler olacağı için floramızı ve buna bağlı olarak dışkılama alışkanlığımızı değişebilir. Bu nedenle floramızı korumak için probiyotik tüketimine dikkat etmeliyiz. Yani günlük yoğurt ve kefir tüketimi yapılmalı bu olmuyorsa probiyotik besin takviyesi alınmalıdır.
  • Islak mayo ile uzun süre kalınmamalı ve araç kullanılmamalıdır.
  • Anal bölgede hassasiyet ve hemoroidlerde şişme hissedildiğinde günde 3 sefer 3-5 dakika süreli sıcak su uygulaması/otuma banyosu yapılması faydalı olacaktır.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogHemoroid Ameliyatı Sonrası Tekrarlama Olur Mu?